Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w marcu br., w porównaniu z marcem 2019 r., ceny żywności wzrosły o 8,6 %.

Podrożały niemal wszystkie kategorie towarów żywnościowych, w tym np.:

 owoce o 19,3 %,

 mięso wieprzowe o 27,1%,

 wędliny o 15,2%,

 warzywa , drób, pieczywo o 8%.

Tańsze niż przed rokiem jest masło.

Drożyznę notują także inne państwa w naszym regionie.

Ekonomiści z Credit Agricole szacują, że ceny nie będą tak szybko rosnąć w kolejnych miesiącach. Wyhamują wzrosty cen mięsa, pieczywa, nabiału – o ile nie zdarzy się nic nieoczekiwanego. Takim ryzykiem jest susza. A właściwie jej skala. Susza już doskwiera rolnikom, brak deszczu może poważnie zagrozić tegorocznym uprawom.

Inflacja w marcu wzrosła. Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w porównaniem z marcem 2019 poszły w górę o aż 4,6%.