Największe sieci fast food dostrzegły, że potrzeb osób, które ograniczają jedzenie mięsa, nie da się lekceważyć.

W wybranych szwedzkich i duńskich restauracjach McDonalds pojawiły się nowe kanapki McPlant. McPlant powstał we współpracy z Beyond Meat, produkującym roślinne mięso, który przebojem wszedł na światowe rynki.

Firmy takie jak McDonalds, KFC i Beyond Meat wiedzą, że coraz więcej ludzi przestaje jeść mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego lub zdecydowanie ogranicza ich konsumpcję. Większość osób, które postanawiają zmienić swoje nawyki żywieniowe, często jednak od lat jest przyzwyczajona do mięsnych smaków. Właśnie dlatego giganci branży fast food tacy jak McDonaldsBurger King czy KFC wzbogacają swoje oferty o kolejne zamienniki dla mięsa.

Taka zmiana w menu  to najlepszy dowód na to, że odsetek populacji niespożywający mięsa wymaga uwagi producentów i handlowców.

Coraz większą rolę w napędzaniu popytu na produkty bezmięsne odgrywają fleksitarianie. Dieta roślinna ma wiele odcieni, fleksitarianizm zyskuje popularność nie tylko ze względu na fatalny wpływ masowego chowu zwierząt na kondycję środowiska, chodzi też o negatywne skutki nadmiernego spożycia mięsa na zdrowie. Dynamicznie wzrasta liczba fleksitarian, czyli ludzi, którzy ograniczają spożycie mięsa. I to jest trend, który jest nawet ważniejszy niż weganizm, bo myśląc o rynku masowym, trzeba mieć na uwadze przede wszystkim gusta tych, którzy chcą częściowo ograniczyć jedzenie mięsa. Ale to właśnie oni przyczyniają się, że produkty roślinne wchodzą do mainstreamu.

Polacy coraz chętniej wybierają produkty roślinne. Dużo osób świadomie rezygnuje z codziennego spożywania mięsa i robi 1–2 zielone dni w tygodniu.

Coraz łatwiej jest też dostać gotowe produkty i dania w sklepach.

Mam poczucie, że w ciągu ostatnich miesięcy sieci spożywcze i restauracje dostały sygnał, ze produkty wegańskie są pożądane i lubiane. Dowód? Takie marki jak Tarczyński czy Sokołów, które kojarzyły się wybitnie mięsnie, teraz wprowadzają świetne produkty roślinne. Polska Firma SOLIGRANO na targach SIAL za wegańskie burgery zdobyła srebrny medal.

Polskie mleczarstwo również dosyć odważnie wchodzi w ten trend. OSM Łowicz zaczęła produkować wegański ser. Dzięki wielkiej linii produkcyjnej wege-asortyment może trafiać do szerokiego odbiorcy dyskontu, a nie tylko do sklepów specjalistycznych.

Prognozy na kolejne lata.

Wartość rynku produktów roślinnych będących alternatywą dla mięsa do roku 2027 może wzrosnąć ponad dwukrotnie.

Post scriptum: 

Bill Gates inwestuje w firmy poszukujące rozwiązań prowadzących do ograniczenia jedzenia mięsa na świecie.

Najnowsza książka Billa Gatesa dostępna na polskim rynku, pt. "Jak ocalić świat od katastrofy klimatycznej. Rozwiązania, które już mamy, zmiany ,jakich potrzebujemy".